Nov 30, 2015

Restaurarea cladirilor vechi din caramida printr-o tehnica inovativa

curatare caramida




Sablara caramizii este o metoda relativ noua de curatare a zidariei construite recent, chiar daca acest sistem de curatare a fost folosit de mai multi ani in munca de restaurare a zidariei.

Multi arhitecti/ ingineri prefera acest tip de  curatare al caramizii in locul metodelor de curatare cu acid. Curatarea caramizii cu acid poate crea reactii adverse si poate duce la deteriorarea suprafetei.
Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate in urma curatarii caramizii prin sablare, este important sa se apele la ajutor calificat in domeniu.

Curatarea caramizii implica urmatoarele echipamente: compresorul de aer portabil, rezervorul de sablare, duza de sablare, costum de protectie pentru operant.
Rezervorul de sablare este incarcat cu materiale abrazive, pentru ca mai apoi amestecul de aer comprimat si material abraziv sa fie propulsat in furtunul de sablare si mai apoi spre duza.

Modelul de curatare al caramizii este determinat de catre dimensiunea duzei, tipul si presiunea aerului. Viteza de curatare a caramizii este determinata de tipul de abraziv utilizat, dimensiunea duzei, tipul duzei, presiunea aerului si de catre distanta dintre duza si perete. Nu in ultimul rand, viteza de curatare mai depinde si de starea suprafetei care urmeaza sa fie curatata.

Tipul de materiale abrazive folosite de obicei pentru curatarea caramizii sunt:
-          nisipul
-          cuart
-          granit
Materialul abraziv de curatare trebuie sa fie in conformitate cu unul dintre cele doua tipuri de dimensiuni ale particulelor
1.      Tipul A: acest tip se folosete in cazul in care zidaria este usor murdara, sau cand este permisa numai o texturare foarte usoara sau fina a zidariei.
2.      Tipul B: acest tip se folosete pentru curatarea petelor dificile de mortar de zidarie, sau cand este permisa o texturare medie a zidariei.
Sablarea poate fi utilizata pentru curatarea tuturor tipurilor de caramida arsa, neteda sau texturata.
Caramizile facute manual sau cele extrem de vechi prezinta riscul de a fi deteriorate in cazul in care se foloseste sablarea pe suprafata acestora.

Ca o masura de precautie suplimentara, inainte de a apela la acest tip de serviciu trebuie mai intai sa se primeasca o aprobare din partea producatorului de caramida.

Recomandari:
1.      Zidaria trebuie sa fie uscata si veche de cel putin 7 zile pentru a putea fi curatata.
2.      Inainte de sablare, toate particulele mari de mortar trebuie sa fie eliminate cu unelte de mana. Utilizati palete din lemn sau dalti.

Pentru o curatare fara a afecta suprata se poate apela la sablare cu gheata carbonica.
3.      Asigura o protectie adecvata pentru toate suprafetele adiacente zonei de lucru. Utilizati folie de plastic si banda adeziva pentru a proteja ferestrele/ usile.


No comments:

Post a Comment